Een korte handleiding voor vismolens

Vismolens zijn een belangrijk onderdeel van de recreatievisserij. Bij grote viswinkels kunnen de verschillende soorten keuzes voor hengelmolens overweldigend lijken. In feite zou je je kunnen afvragen, hoeveel soorten vismolens zijn er? Kortom, er zijn slechts vier hoofdontwerpen in deze gids voor vismolens, waarbij de beste soorten vismolens worden bepaald door het beoogde gebruik, persoonlijke voorkeur en vaardigheid van de visser.

1. Spincast

Beginnende vissers of ouders die hun kinderen kennis laten maken met vissen, vragen vaak: wat voor soort molen moet ik kopen? Voor de meesten is de spincast-haspel een goede startersrol. Makkelijk te leren, veelzijdig en vergevingsgezind met fouten, deze molen heeft een ingesloten lijnspoel. Door duimcontrole en timing onder de knie te krijgen, kunnen zelfs lastige worpen, zoals springen onder overhangende ledematen of dokken, worden bereikt met een beetje oefening.

2. Draaiende spoel

Van alle verschillende soorten vismolens, als ik er een zou moeten selecteren, is de draaiende haspel het beste type vismolen. Een medium draaiende molencombo is aanpasbaar en kan een breed scala aan kunstaasafmetingen en gewichten aan zonder enige aanpassing van de molen. Ze zijn er in alle maten, dus als je klein kunstaas werpt, kunnen micromodellen zelfs worden beschouwd als de beste forelvismolen voor efficiënte presentaties in kleine stroompjes; grote modellen met zwaardere lijnen en een grotere capaciteit zijn de beste soorten zoutwater molens of molens voor surfvissen omdat ze over grote afstanden kunnen worden geworpen en nauwkeurigheid niet zo belangrijk is in uitgestrekt open water.

3. Baitcaster

Wat is de beste molen voor het vissen op baars? Voor veel largemouth basvissers zijn aas casting reels de keuze. Het werkt het beste met zwaarder kunstaas en lijn en hoewel veel professionals de voorkeur geven aan baitcasters vanwege “controle”, is een goed geoefende duim vereist. Wanneer kunstaastypes of gewichten worden gewijzigd, moeten de magnetische weerstandsregeling/remmen worden aangepast. (Er moet echter worden opgemerkt dat voor smallmouth-bas, die een uitstekend zicht heeft en meer kans heeft om in helderder water te cruisen, professionele toernooivissers meestal de draaiende molen kiezen omdat deze beter is in het hanteren van lichtere lijnen en meer finesse-presentaties.)

4. Vliegvismolen

In elke gids over molens voor het vissen, wordt erop gewezen dat molens voor vliegvissen uniek zijn. Alle andere zoetwatervismolens (of zoutwatermolens) gebruiken het gewicht van het kunstaas om de lijn van de spoel te trekken; lijn komt van de vliegvismolens voor het werpen wanneer de visser de geschatte lengte “stript” (lostrekt) die nodig is om de werpbestemming te bereiken. Het is de goed getimede actie van een op elkaar afgestemde vlieghengel die luchtlussen creëert voor “valse worp” en uiteindelijk zelfs schijnbaar gewichtloze vliegen over indrukwekkende afstanden voortstuwt.

Andy Whitcomb

Andy is een buitenschrijver (http://www.justkeepreeling.com/) en gestresste vader heeft sinds 2011 meer dan 380 blogs op takemefishing.org bijgedragen. Geboren in Florida, maar opgegroeid aan de oevers van de boerderijvijvers van Oklahoma, jaagt hij nu op snoek, kleinbekbaars en steelhead in Pennsylvania. Na het behalen van een BS in zoölogie van OSU, werkte hij in viskwekerijen en als technicus voor visserijonderzoek bij OSU, de staat Iowa en de staat Michigan.

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

   Leave a reply

   Carpteamhulsen.be
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0